Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου από τη σύσκεψη αγώνα σωματείων, συλλογικοτήτων και αγωνιστών, 31/10/2016

Μετά από κάλεσμα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ για συντονισμό Αττικής, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος σύσκεψη με συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων και άλλων συλλογικοτήτων.

Ο εργασιακός και ο συνδικαλιστικός νόμος αποτελούνε το τρέχον επεισόδιο του γνωστού σίριαλ της δήθεν διαπραγμάτευσης μεταξύ αντιλαϊκής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εκπροσώπων των δανειστών, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Στις 14 του Νοέμβρη το κουαρτέτο καταφθάνει στην Αθήνα για τη συζήτηση με το υπουργείο Εργασίας και την ολοκλήρωση των λεπτομερειών των νέων μέτρων. Απαιτούν «υποκατώτατο» μισθό κάτω από 500 ευρώ μεικτά για όλους τους νεοεισερχόμενους, γενική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και άλλα χειρότερα. Το δήθεν «ήπιο» πόρισμα των «σοφών» και οι δήθεν «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης έχουν γίνει ήδη κουρέλια, με τους δανειστές, αλλά και την εργοδοσία (ΣΕΒ) να ζητούν ακόμα πιο πολλά και ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα.
Παράλληλα, αυξάνονται ραγδαία οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών ενώ πλέον πάνω από 450 κατασχέσεις λογαριασμών φτωχών νοικοκυριών και εργαζομένων ημερησίως πραγματοποιούνται από τις εφορίες. Επιταχύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας (ΑΔΜΜΗΕ, κ.α.).
Ταυτόχρονα, σε μία κίνηση πρόκληση για τον ελληνικό λαό, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, πραγματοποιεί στις 15-16 Νοέμβρη επίσκεψη στη χώρα μας, με προφανή στόχο να ενισχύσει την παρουσία και τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή αλλά και το ρόλο του ΔΝΤ στις συζητήσεις για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με τον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του πολυτεχνείου κατά της χούντας, η οποία είχε την πρόδηλη στήριξη της αμερικανικού κράτους και για την οποία μάλιστα ζητήθηκε και… συγγνώμη (!) από το δολοφόνο του γιουγκοσλαβικού λαού και πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, όταν επισκέφτηκε και εκείνος τη χώρα το 1999. Η απάντηση στην πρόκληση μπορεί και πρέπει να δοθεί από το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα: Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του στη Μέση Ανατολή σκοτώνει καθημερινά και γεννά καραβάνια δυστυχισμένων! Ο Ομπάμα είναι ανεπιθύμητος!


Στη συζήτηση καταγράφηκαν οι ανάγκες, αλλά και οι δυσκολίες στην ανάπτυξη των αναγακίων αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή επίθεση. Όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές και συμμετέχοντες, δεν μπορούμε  να περιμένουμε  τον εργοδοτικό, υποταγμένο και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό για να οργανωθούν. Είναι ενδεικτικά για την κατάντια αυτού του τύπου συνδικαλισμού τα όσα συνέβησαν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στο οποίο παρενέβη ευθέως το κράτος και η δικαιοσύνη και διορίστηκε νέα διοίκηση, καταργώντας παράλληλα όλες τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου του. Η ΓΣΕΕ συγκρότησε το καλοκαίρι μέτωπο με τους εργοδότες (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, κ.α.) και την κυβέρνηση. Συνομιλεί με το ΔΝΤ και προετοιμάζει τον τρόπο που θα "σερβίρουν" - θα περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στους εργαζόμενους με ελεγχόμενες και όσο γίνεται πιο αναιμικές αντιδράσεις. Η ΑΔΕΔΥ στο ίδιο μήκος κύματος, κωλυσιεργεί, περιμένει τη ΓΣΕΕ, και χωρίς ουσιαστικά  αγωνιστικό σχέδιο - σπέρνει την απογοήτευση.

Δεν μπορούμε να πάμε με μια από τα ίδια. Ο μόνος δρόμος για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η ευρωμνημονιακή κόλαση που διαμορφώσαν και συνεχίζουν αυτοί  που την στηρίζουν και την προωθούν, δεν είναι άλλος από αυτόν του πραγματικού ανυποχώρητου αγώνα των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνολικά του λαού και της νεολαίας.

Τώρα είναι η ώρα για την αποφασιστική ανάπτυξη των αγώνων. Δεν περιμένουμε πότε θα «νομοθετήσει» εκ νέου η κυβέρνηση.

Με κέντρο τα αγωνιστικά πρωτοβάθμια σωματεία, τις επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς, τις αγωνιστικές συλλογικότητες, συνδικαλιστές, τον κάθε εργαζόμενο που θέλει να παλέψει για να σταματήσει  και να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Με κοινή δράση,  μαζικό και μάχιμο συντονισμό.  Με μαχητικής μορφές σε όλα τα μέτωπα.

Συγκροτούμε το δικό μας αγωνιστικό σχέδιο και παίρνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα.

Α. Βάζουμε  στο κέντρο τις διεκδικήσεις τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας. Να σταματήσει η αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας και της λαϊκής περιουσίας στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δε συμβιβαζόμαστε με τη συνεχή φτωχοποίηση.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με άμεση επαναφορά στα επίπεδα πριν από τα Μνημόνια. Να πληρώσει το κεφάλαιο για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα. Δεν θα γίνουμε δούλοι του εργασιακού μεσαίωνα. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στο δημόσιο για να λειτουργεί σε όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου. - Απαγόρευση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Να καταργηθούν τα 5μηνα - 8μηνα και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας
  • Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και μείωση των ορίων για πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Όχι στο μοίρασμα της φτώχειας. Όχι επίδομα στην εργοδοσία, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις τώρα. Όχι στα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων (8-μηνα, κοινωφελής εργασία, κλπ)
  • Κανένας «υποκατώτατος» μισθός. Να σταματήσει το αίσχος και ο ρατσισμός ενάντια στους νέους. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Όχι στα κάθε λογής προγράμματα προσφοράς «τζάμπα» εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία (μαθητείες, πρακτικές, «εργασιακής εμπειρίας»)
  • Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία και τη λαϊκή περιουσία - Μπλόκο στις κατασχέσεις. Διαγραφή του ιδιωτικού χρέους των εργαζομένων και του λαού. Όχι στη φορολεηλασία, στις κατασχέσεις και την ολοένα αυξανόμενη έμμεση μείωση των μισθών μας από τους αντιλαϊκούς φόρους.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις του Νερού, της ενέργειας, της συγκοινωνίας, του περιβάλλοντος κλπ. Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά είναι δικαίωμα και όχι εμπορεύματα.
Οι διεκδικήσεις μας, τα αιτήματα και οι αγώνες μας δεν χωρούν στο μονόδρομο των ευρωμνημονίων,  στους εκβιασμούς των δανειστών-δυναστών. Προϋποθέτουν την σύγκρουση και έξοδο από την φυλακή της ΕΕ και των δημοσιονομικών ευρωσυμφώνων, τον απεγκλωβισμό από την θηλειά του χρέους και τη διαγραφή του, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της εργοδοσίας.
Β. Τα σωματεία και οι συλλογικότητες που συμμετείχαν στη σύσκεψη-συνέλευση αγώνα συζήτησαν για τις απαραίτητες αγωνιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες που πρέπει να προωθηθούν στο εργατικό-συνδικαλιστικό και όλο το λαϊκό κίνημα.

1. Η πρότασή μας απευθύνεται σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, στις Ομοσπονδίες και όλα τα συνδικαλιστικά όργανα. Εκτιμούμε πως υπάρχει κρίσιμο δυναμικό και εκατοντάδες σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που μπορούν να πάρουν πολλές και κλιμακούμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες χωρίς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Καλούμε ιδιαίτερα τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και κάθε αγωνιστική ταξική δύναμη και συνδικάτο, να συμβάλουν στην κοινή δράση και τη στήριξη μιας τέτοιας απεργιακής πρότασης που θα δείξει στην κυβέρνηση και στον εργοδοτικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό ότι το εργατικό κίνημα μπορεί και πρέπει να κινηθεί έξω από τα όρια που θέτει ο κυβερνητικός,  εργοδοτικός και συμβιβασμένος συνδικαλισμός, βρίσκει τον δρόμο του  για να αναπτυχθεί και να συγκρουστεί με αυτούς που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στην καταστροφή.

2. Προτείναμε στα σωματεία μας και σε μια σειρά Ομοσπονδίες την κήρυξη 24-ωρης Πανεργατικής Απεργίας στις 10 Νοέμβρη. Θεωρούμε ότι η απεργιακή κινητοποίηση είναι ανάγκη να συνδεθεί με ένα πολύπλευρο αγωνιστικό σχέδιο διάρκειας και κλιμάκωσης και να μην έχει την πορεία της απεργίας-φάντασμα του ασφαλιστικού. Θεωρούμε ότι το αγωνιστικό σχέδιο ενάντια στο εργασιακό και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρέπει να αρχίσει και να τελειώσει τις ημέρες της ψήφισης, αλλά να ξεκινήσει από τώρα και να έχει συνέχεια και κλιμάκωση. Η πρότασή μας για τις 10/11 προσέκρουσε στην απαράδεκτη τακτική των δυνάμεων της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και στην ταλάντευση άλλων δυνάμεων. Ακόμα και τώρα, ΑΔΕΔΥ και μια σειρά συνδικάτα και Ομοσπονδίες έχουν διακηρύξει Απεργία στις 24 Νοέμβρη, ενώ με μια κίνηση διασπαστική και προκλητική η ΓΣΕΕ ανακοινώνει Απεργία στις 8 Δεκέμβρη…!
Θεωρούμε ότι τα αγωνιστικά ταξικά σωματεία, Ομοσπονδίες και συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν υποτάσσονται στο σχεδιασμό ξεφουσκώματος και ήττας των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, χρειάζεται να προβάλλουν και να αποφασίσουν ένα διαφορετικό αγωνιστικό σχέδιο, αλλά και να κηρύξουν απεργία άμεσα.

3. Διαδηλώνουμε κατά του Ομπάμα την ημέρα της επίσκεψής του με τα μπλοκ των εργατικών σωματείων. Όχι στις πολεμικές επεμβάσεις και τον ιμπεριαλισμό ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Καμία συμφωνία. Όχι στην πρόκληση της επίσκεψης, μάλιστα μέσα στον 3-ημερο εορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη.
Καλούμε στις 15 Νοέμβρη, στις 5.00 μ.μ. στο Πολυτεχνείο και πορεία στην πρεσβεία ΗΠΑ.

4. Συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του πολυτεχνείου και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη με συγκέντρωση στις 16.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος

4. Καλούμε τα σωματεία να συμμετέχουν μαζικά στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας με τη σταθερή ενίσχυση των κινητοποιήσεων των συλλογικοτήτων κάθε Τετάρτη 3.30 μμ στα ειρηνοδικεία. Να υπερασπίσουν τους εργαζόμενους - μέλη τους που τους πνίγουν τα χρέη και τους απειλούν το βιός τους.

5. Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους παντού να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις : Νερό, Ελληνικό, κλπ.

6. Καλούμε σε νέα μαζική ανοιχτή σύσκεψη αγώνα στις αρχές Δεκέμβρη. Απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας και αποφασιστικού αγώνα σε κάθε αγωνιστικό σωματείο, συνδικάτο και συλλογικότητα του μαζικού κινήματος. Στις επιτροπές αγώνα και συνελεύσεις που δίνουν μάχες για πλειστηριασμούς, σε συντονισμούς κλάδων και μετώπων πάλης.

Γ. Καλούμε να προχωρήσουμε σε κάθε εργασιακό χώρο σε συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα όπου οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν και θα καθορίσουν με αποφάσεις τους τη συμμετοχή τους στο αγωνιστικό σχέδιο και των εμπλουτισμό του με κινητοποιήσεις κάθε μορφής στους χώρους δουλειάς και στη γειτονιά με επιδίωξη να ξεκινήσει και να γιγαντωθεί μία γενικευμένη αγωνιστική ανάταση που θα βάλει τέρμα στην καθήλωση, την απογοήτευση και την αδράνεια και θα ξαναβάλει τον κόσμο σε θέση μάχης.
  
31/10/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου